Kebanyakan kes kebakaran melibatkan makanan yang disediakan di atas dapur elektrik, dan minyak masak yang dipanaskan dalam kuali. Sekarang, anda bertanya, "Bagaimana kebakaran boleh berlaku ? Semua orang melakukannya. "Dan jawapannya, TIDAK!
Isu ini ialah minyak masak yang dipanaskan di atas sebuah dapur tanpa pengawasan, dan minyak yang dipanaskan terlalu lama, dan api bermula dengan tiada siapa yang hadir untuk memadamkan api tepat pada masanya. Untuk membantu anda memahami keadaan yang berbahaya ini, saya akan menerangkan beberapa fakta kebakaran mengenai minyak masak dan kebakaran dapur:
1. Minyak masak boleh terbakar. Biasanya, minyak masak hanya menangkap api apabila terdedah kepada haba yang melampau untuk tempoh tertentu.
2. Beberapa minyak yang digunakan untuk memasak dianggap minyak sayuran; Walau bagaimanapun, jangan biarkan nama "minyak sayuran" menipu anda. Minyak sayuran dan semua minyak masak lain akan dibakar jika mencapai suhu pencucuhan masing-masing. Berikut adalah beberapa minyak masak biasa: minyak kacang tanah; minyak safflower; minyak soya; minyak grapeseed; minyak canola; minyak jagung; minyak zaitun; minyak biji bijan dan minyak bunga matahari.
3. Apakah yang dimaksudkan dengan "titik kilat"? Dalam hal ini mengenai minyak goreng, titik kilat merujuk kepada suhu di mana minyak masak mesti dipanaskan untuk membentuk dan melepaskan campuran yang terbakar di udara. Apabila campuran udara ini terdedah kepada sumber pencucuhan, seperti percikan api atau api, campuran yang terbakar akan menghasilkan kilat api - oleh itu titik kilat istilah. Berkenaan dengan minyak goreng, suhu kilat biasanya berada dalam lingkungan 572 ° -626 ° F.
4. Apakah yang dimaksudkan dengan "pencucuhan atau suhu penyalaan automatik"? Sekali lagi, dalam hal ini mengenai minyak goreng, pencucuhan atau pencucuhan auto merujuk kepada suhu minimum yang mana minyak masak harus dipanaskan ke mana, setelah mencapai suhu sedemikian, minyak akan [secara otomatis] menyalakan dirinya tanpa percikan api atau api untuk hadir - oleh itu istilah pencucuhan atau pencucuhan auto. Berkenaan dengan minyak masak, pencucuhan atau suhu penyalaan automatik biasanya berada dalam lingkungan 750 ° -815 ° F.
5. 75 peratus daripada semua kebakaran dapur di seluruh negara, punca api adalah minyak masak yang tersisa di atas pembakar panas dapur tanpa pengawasan, di mana minyak masak dibenarkan mencapai pencucuhan atau suhu pencucuhan auto mengakibatkan minyak menangkap api sendiri, dan menghasilkan api melebihi dua kaki tinggi.
Peraturan Keselamatan untuk Kebakaran Minyak Panas
Peraturan 1: Jika tangki minyak panas terbakar, matikan dapur selama anda dapat melakukannya dengan selamat, dan alihkan punca bahan bakar atau periuk yang terbakar.
Kaedah 2: Sentiasa memsatikan periuk masak mempunyai tudung penutup. Kebakaran gris seperti yang ada di foto ini biasanya dapat dipadamkan hanya dengan meletakkan penutup pada kuali. Lakukan dengan meletakkan penutup pada kuali dari bahagian depan ke bahagian belakang - dalam kes ini anda menggunakan tudung untuk melindungi diri anda dari api panas. Tindakan ini harus memadamkan api dengan cepat. Hanya gunakan tudung untuk memadamkan api apabila api kecil dan terkandung dalam kuali. Apabila ia telah tersebar di luar kuali, sebaiknya gunakan alat pemadam api. Sekiranya tiada pemadam api boleh didapati atau menyediakan alat cegah kebakaran dipangil fire blanket sehingga api telah dipadamkan. Jika anda tidak dapat memadam api dengan selamat, atau anda tidak selesa cuba memadamkan api, hubungi 911 dengan segera.
Peraturan 3: JANGAN tuangkan air pada api gris! Air tidak akan mengeluarkan api gris, ia hanya akan menyebarkan api dan menjadikannya lebih teruk, mungkin lebih buruk lagi. Menuangkan air ke minyak yang telah terbakar boleh menyebabkan minyak hampir meletus, meletup keluar dari kuali dan memecat ke semua arah.
Cadangan: Beli sekurang-kurangnya 2.5 paun ABC atau, Pemadam api Kelas BC atau 1kg. Pemadam kebakaran rumah kebanyakannya dilengkapi dengan pendakap dinding pemasangan supaya anda dapat menyimpannya dalam jarak dekat dengan tempat anda memasak. Untuk kebakaran rumah, jenis pemadam yang paling baru dan paling berkesan adalah pemadam Kelas-K bahan kimia basah. Pemadam api jenis ini menggunakan ejen pemadam kalium berasaskan kalium asetat dengan pH yang rendah yang juga menyejukkan kebakaran apabila ia mematikannya. Ini penting untuk mencegah pencucuhan semula; Walau bagaimanapun, secara literal meletakkan penutup tepat pada api dan mengeluarkan periuk dari sumber haba akan memadamkan kebakaran.
English Version.
Fire Facts
This week’s article is presented in response to several kitchen fires that have recently occurred in Murray, and in every case the fires were 100 percent preventable. That being so, the theme of this writing is: don’t leave food on the stove unattended.
To begin, each kitchen fire being addressed here involved food being prepared on an electric stove, and specifically cooking oil being heated in a pan. Now, you ask, “What’s wrong with doing that? Everybody does it.” And the answer is, NOTHING!
The issue is cooking oil being heated on a stove UNATTENDED, and the oil being allowed to reach its flash point and/or ignition (or auto-ignition) temperature, and a fire starting with no one present to extinguish the fire timely. To help you understand this seemingly innocent, yet dangerous situation, I will explain a few fire facts concerning cooking oil and kitchen fires:
1. Cooking oils are flammable, but are obviously used safely in kitchens every day. Typically, cooking oils only catch fire when exposed to extreme heat for certain periods of time.
2. Some of the oils used for cooking are considered vegetable oils; however, don’t let the name “vegetable oil” fool you. Vegetable oils and all other cooking oils will burn if allowed to reach their respective ignition temperatures. Here are some of the commonly used cooking oils: peanut oil; safflower oil; soybean oil; grapeseed oil; canola oil; corn oil; olive oil; sesame seed oil and sunflower oil.
3. What is meant by “flash point”? In this case regarding cooking oils, flash point refers to the lowest temperature by which a cooking oil must be heated in order to form and release an ignitable mixture in air. When this mixture in air is exposed to a source of ignition, such as a spark or a flame, the ignitable mixture will produce a flash of fire – hence the term flash point. With respect to cooking oils, flash point temperatures are usually within the range of 572°-626°F.
4. What is meant by “ignition or auto-ignition temperature”? Again, in this case regarding cooking oils, ignition or auto-ignition refers to the minimum temperature by which a cooking oil must be heated to where, upon reaching such temperature, the oil will [automatically] ignite itself without a spark or a flame having to be present – hence the term ignition or auto-ignition. With respect to cooking oils, ignition or auto-ignition temperatures are usually within the range of 750°-815°F.
5. In the kitchen fires addressed here regarding Murray, as is the case involving 75 percent of all kitchen fires nationwide, the cause of the fires is cooking oil being left on a stove’s hot burner UNATTENDED, where the cooking oil is allowed to reach its ignition or auto-ignition temperatures resulting in the oil catching fire on its own, and producing flames in excess of two feet high on occasion! This type of fire will continue to burn until removed from heat and any other source of ignition and, the fire must be extinguished.
Safety Rules for Hot Oil Fires
Rule 1: If a pan of hot oil catches on fire, turn off the stove as long as you can do so safely, and slide the pan away from the hot burner.
Rule 2: Always have a lid handy. A grease fire like the one in this photo can usually be extinguished simply by placing a lid on the pan. Do so by placing the lid onto the pan from the front to the rear – in this case you are using the lid to shield yourself from the heat of the fire. This action should extinguish the fire very quickly. Only use a lid to extinguish the flame when the fire is small and contained in the pan. Once it has spread beyond the pan, it is best to use a fire extinguisher. If there is no fire extinguisher available, then try throwing baking soda onto the fire until the fire has been extinguished. If you cannot safely extinguish the fire, or you don’t feel comfortable attempting to extinguish the fire, call 911 immediately.
Rule 3: NEVER pour water on a grease fire! Water will not put out a grease fire, it will only spread the fire and make it worse, perhaps MUCH worse. Pouring water onto oil that has caught fire can cause the oil to almost erupt, exploding out of the pan and splattering in all directions, taking the fire with it.
Recommendation: Purchase at minimum a 2.5 pound ABC or, BC Class fire extinguisher. Most home fire extinguishers come with a wall mounting bracket so that you can store it within easy reach near where you cook. For home grease fires, the newest and most effective type of extinguisher is a wet chemical Class-K extinguisher. This type of fire extinguisher uses a potassium acetate based extinguishing agent with a low pH which also cools the fire as it extinguishes it. This can be important to prevent re-ignition; however, literally putting a proper fitting lid on the fire and removing the pot away from the source of heat will extinguish the fire.
Thanks
www.pemadamapiku.com
www.pemadamapiku.com/rumahku
Thanks
www.pemadamapiku.com
www.pemadamapiku.com/rumahku